Selkeän sivuston koodi

Oletko koskaan netissä surffaillessa ihmetellyt kauniiden ja hyvin toteutettujen sivustojen niin sanottua arkkitehtuuria? Toisin sanoen, oletko koskaan tutkinut, kuinka selkeiden sivustojen koodit rakentuvat? Jos et ole, niin nyt olisi korkea aika. Miksi? Koska kauniiden sivustojen koodien ns. läpivalaisu muistuttaa kykyä nähdä ihmisten vaatteiden alle röntgenkatseella.

Miten ihmeessä sivun koodaus voi olla kaunista niille, jotka eivät ole viettäneet suurinta osaa elämästään tietokoneen takana? Koodausta voidaan pitää runoutena, sillä ilman toimivaa ja juoksevaa koodia sivusto muistuttaa humalaisen ihmisen runoilua. Ei siis kovin kaunista. Otetaan käytännön esimerkiksi suosittu online-vedonlyöntisivusto Betsafe, joka on oiva esimerkki toimivasta ”proosasta” eli koodauksen kauniista runoudesta.

Näyttää ja tuntuu hyvältä

Sivulle saapuessa vierailijalle on tärkeintä varmuus siitä, että hänen ei tarvitse osallistua tietotekniikan kesäkursseille vain se takia, että sivulla navigointi vaatisi diplomi-insinöörin pätevyyden. Nimittäin sivulla kävijä antaa keskimäärin noin 5 sekuntia sivustolle aikaa vakuuttaa vierailijansa. Betsafe onnistuu tässä tehtävässä lähes yhtä hyvin kuin Apple. Etusivulla luotetaan yhteen suureen kuvaan, jonka alla löytyy pienempiä kuvakkeita ja ikoneita, joiden avulla käyttäjä löytää tiensä sinne mitä hän etsii.

Toiseksi pitää nostaa esille Betsafe-sivuston tummien taustojen käytön. Nimittäin tummien taustojen avulla sivustojen kontrastit ja sävyt eivät ylikuormita käyttäjän silmiä. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että sivulla kävijät viettävät enemmän aikaa sivulla, mikä taas johtaa tilanteeseen, jossa he todennäköisesti käyttävät aikaa pelaamiseen. Tässä vaiheessa Betsafe tietenkin kiittää, sillä mitä enemmän aikaa pelaajat käyttävät pelaamiseen, sitä enemmän Betsafe tekee voittoa.

Kehutaan vielä lopuksi sivuston yläpalkkia, mistä käyttäjä voi siirtyä yhdellä klikkauksella haluamaansa palveluun. Tämähän kuulostaa varsin itsestään selkeältä elementiltä, mutta yllättävän moni sivusto unohtaa, kuinka tärkeä osa nopea sivunavigointi on selkeän sivuston rakentamisessa. Harva vierailija haluaa käyttää aikaa haluamansa palvelun etsimiseen. Näin ollen etusivun yläpalkin rooli nousee erittäin tärkeäksi.

Yhteenveto

Onko Betsafen sivusto koodauksen kaunis proosa? Niille jotka osaavat tulkita HTML-koodia, ovat varmasti tätä mieltä. Betsafen koodaajat ovat omaksuneet Applen kulttuurin, jonka mukaan hyvän tuotteen tai palvelun ei tarvitse nostaa itseään esille ylimalkaisilla keinoilla.

Yksinkertainen on kaunista.